Att gå på arbetsintervju kan kännas nervöst och pirrigt så vi frågade vår bemanningsansvariga Alexandra Victorsson om bästa tipsen inför en anställningsintervju. Hon lyfte 6 handfasta tips på vad du bör tänka på inför en arbetsintervju för att landa ditt drömjobb!

1. Ta reda på vad just du vill

Försök att tänka ut vad du vill göra och vilket typ av jobb som du skulle trivas med och varför. Har du inte haft så många jobb, försök att tänka vad som är viktigt för dig eller vilken miljö du önskar att du kunde jobba i. Det gör det lättare för dig att engagera dig under intervju och ta reda om detta är en arbetsgivare/arbetsplats för dig. Du kommer då även att uppfattas som mer intresserad vilket många rekryterare gillar.  

2. Läs på om yrkesrollen som du söker

Tänk på vilket sätt du gör den till din egen och vilka styrkor du har i den. T.ex. om det är en receptionisttjänst du söker, förutom att prata om dina tidigare erfarenheter inom reception, försök att lyfta de styrkor och utmaningar som du tror att en receptionist möter eller vilka egenskaper du tror att en receptionist behöver ha. Försök sedan att lyfta in konkreta situationer och berätta när du själv varit med om liknande och hur du hanterat det.  

3. Träna på din egen story

Träna på att berätta om dig själv och vad du har varit med om. Träna även med familj eller vänner så att du känner att det blir naturligt och enkelt att prata om dig själv. Det kan vara bra att träna på att berätta om dig själv från många olika perspektiv och var uppmärksam på ifall det låter för monotont eller ”intränat”. Har du en tydlig story om dig själv med vem du är, vad du har gjort tidigare, vilka situationer som varit utmanande och utvecklande för dig samt vad du vill i framtiden kommer du få bättre självförtroende under intervjun.

4. Var så ärlig som möjligt och var bara dig själv

I längden vinner man alltid på det. Dom flesta rekryterare har hört alla ”klassiska vita lögner” och det gör att du bara blir en i mängden samt uppfattas som otydlig. Om rekryteraren frågar om dina svagheter eller situationer som du haft svårt med eller liknande, försök istället att i förväg ha tänkt ut: ”vilka delar jobbar jag med mig själv för att utveckla?”. Formulera det på ett ärligt sätt och berätta hur du gör för att bli bättre på just dom sakerna/situationerna.

5. Återkoppla

Tips är även att själv återkoppla till rekryteraren efter ca 1-2 veckor om man inte hört något tillbaka. Visa framfötterna och att du verkligen är intresserad. Många rekryterare har ofta väldigt mycket att göra och många kandidater och uppskattar när kandidaterna visar intresse efteråt.

6. Det är okej att vara nervös

Jag förstår att intervjuer kan vara läskiga för vissa och att man kan bli nervös. Och det är helt okej! Kom ihåg bara att rekryteraren framför dig också är en människa med sina egna rädslor och kan ibland vara minst lika nervös som du.

 

Kolla in våra lediga tjänster och sök jobb hos oss på Kundia idag!